
Dorus Jansen
- juni 16, 2022
- 15:19
- Geen reacties
Juridisch werkgeverschap
Wanneer je als werkgever jouw medewerkers onderbrengt bij een payrollorganisatie, wordt de payrollorganisatie de juridisch werkgever. Je draagt dan namelijk de juridische verantwoordelijkheid over aan de payrollorganisatie. De werkgever of opdrachtgever blijft feitelijk werkgever en is verantwoordelijk voor de aansturing op de werkvloer.
Het kan best verwarrend zijn hoe het zit met het werkgeverschap bij een payrollovereenkomst. In dit artikel leggen wij uit hoe het juridisch werkgeverschap in elkaar zit bij payrolling.
Het verschil tussen juridisch werkgeverschap en feitelijk werkgeverschap
Er zijn twee vormen van werkgeverschap, namelijk juridisch – en feitelijk werkgeverschap. De leiding en toezicht op de werkvloer ligt bij de feitelijk werkgever. De juridisch werkgever is verantwoordelijk voor het contractbeheer, personeels- en salarisadministratie, verzuimbeleid en pensioen. Voer je al deze taken zelf uit? Dan ben je zowel feitelijk als juridisch werkgever. Kies je voor payrolling? Dan besteed je het juridisch werkgeverschap uit.
De juridische taken uitbesteden
Als je veel werkt met flexibel personeel, dan zijn de taken van het juridisch werkgeverschap enorm tijdrovend. Want je bent dan continu in de weer met de salarisadministratie, het bijhouden van wet- en regelgeving, en moet het contractbeheer nauwlettend in de gaten houden.
Merk je dat de juridische taken zoveel tijd kosten dat je niet meer toe komt aan het managen op de werkvloer, dan maak je een verstandige keuze om het juridisch werkgeverschap uit te besteden.
Om weer tijd te krijgen voor zaken die daadwerkelijk helpen bij de groei van jouw onderneming, kun je jouw medewerkers bij ons onderbrengen op basis van een payrolling constructie. Hierbij nemen wij het juridisch werkgeverschap en alle taken die daarbij horen volledig van je over.
Hoe werkt het werkgeverschap bij payrolling?
De werkgever blijft verantwoordelijk voor de leiding en toezicht van de payroll medewerker. Anders dan bij uitzenden werkt de payroll medewerker exclusief voor de werkgever. Dat wil zeggen dat de medewerker, zoals een uitzendkracht, niet elders kan worden ingezet.
De payroll medewerker wordt verloond volgens de cao van de werkgever. In het contract van een payroll medewerker zijn daarom dezelfde arbeidsvoorwaarden opgenomen als bij medewerkers die rechtstreeks in dienst zijn bij de werkgever.
De voordelen van payrolling?
De voordelen van payrolling zitten hem vooral in de administratieve tijdsbesparing en gemak. Daarnaast is het een voordeel dat je als werkgever de snel veranderende wet- en regelgeving niet hoeft bij te houden. Deze worden continu bijgehouden door de payroll organisatie.