Wat is het lage-inkomensvoordeel

Lage-inkomensvoordeel (LIV)

Per 1 januari 2017 is het lage-inkomensvoordeel (LIV) ingevoerd. Sindsdien kunnen werkgevers een vergoeding krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Hiermee proberen zij ondernemers te stimuleren om werknemers met lage lonen aan te nemen of in dienst te houden. De hoogte van het lage-inkomensvoordeel kan per jaar oplopen tot 960 euro per werknemer.

Hoogte van het lage-inkomensvoordeel

De hoogte van het lage-inkomensvoordeel kan per jaar oplopen tot maximaal 960 euro per werknemer. De hoogte van het bedrag hangt af van:

  • Het aantal gewerkte uren* van een werknemer.
  • Het gemiddelde uurloon van een werknemer.

* Het gaat om de verloonde uren. Dit zijn de uren die in het contract van de werknemer staan. Ziekte uren of betaald verlof uren tellen dus ook mee. Meerwerk of overwerk vallen ook onder verloonde uren.

Voorwaarden van het lage-inkomensvoordeel

Als werkgever kom je in aanmerking voor het lage-inkomensvoordeel als een werknemer het minimumloon krijgt of net iets meer. Namelijk maximaal 125 procent van het minimumloon.
Gemiddelde uurloon Voordeel per werknemer per verloond uur Maximale voordeel per werknemer per jaar
€10,73 tot maximaal €13,43 €0,49 €960
Bron: UWV Er gelden 2 aanvullende voorwaarden:
  1. Een werknemer moet minimaal 1.248 uur zijn verloond in het jaar waarover je de vergoeding wilt ontvangen.
  2. Een werknemer mag nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt.

Hoe kun je het lage-inkomensvoordeel aanvragen?

De belastingdienst keert de LIV-vergoeding automatisch uit. Werkgevers hoeven dus geen aanvraag in te dienen. Het UWV berekent namelijk op basis van de jaarlijkse aangifte loonheffingen hoeveel vergoeding je ontvangt.

Het is belangrijk om de verloonde uren goed in te vullen. Anders is het mogelijk dat je geen vergoeding ontvangt. De vergoeding ontvang je uiterlijk in september van het jaar waarover aangifte is gedaan. Meer informatie over de LIV-vergoeding vind je op de website van de Belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *