noodloket voor ondernemers geopend

Noodloketten voor ondernemers zijn geopend

Vandaag zijn de noodloketten voor de door de coronacrisis getroffen ondernemers en zelfstandigen officieel geopend. De regeling die tegemoetkomt in de loonkosten van ondernemers gaat op 6 april van start. Het kabinet heeft inmiddels de conceptversie van de regeling gepresenteerd.

Ondernemers kampen met onzekerheid

De telefoons bij de Kamer van Koophandel staan roodgloeiend. Er zijn al duizenden telefoontjes binnengekomen van ondernemers die zich zorgen maken. Veel ondernemers zijn bang en onzeker omdat zij geen buffer hebben opgebouwd, omdat zij bijvoorbeeld recent pas zijn begonnen met hun onderneming. De Kamer van Koophandel heeft een webpagina ingericht waar de meest gestelde vragen worden beantwoord.

Enorme drukte bij de eerste zzp-loketten

Kort nadat de plannen op papier stonden, werden afgelopen maandag de eerste loketten waar ZZP-ondernemers noodsteun kunnen aanvragen geopend. Deze noodsteun is bedoeld voor zelfstandigen die als gevolg van de coronacrisis in problemen zijn gekomen. Aan het begin van deze crisis kondigde het kabinet al aan dat er een steunpakket zou komen voor ZZP-ondernemers. Een van de onderdelen van dit steunpakket is de aanvulling op het inkomen tot bijstandsniveau. Ondernemers kunnen deze aanvulling versneld aanvragen bij hun gemeente.

Inmiddels zijn er al tienduizenden aanvragen ingediend voor bijstand. Vooral in Amsterdam en Rotterdam is er sprake van een enorme drukte. In twee dagen zijn er in Amsterdam al maar liefst 16.000 aanvragen ingediend. In Rotterdam gaat het om 5.000 aanvragen.

Maximaal drie maanden inkomstenondersteuning

Zelfstandig ondernemers kunnen maximaal drie maanden inkomensondersteuning aanvragen tot aan het sociaal minimum. De regeling bedraagt maximaal €1.503,31 netto per maand en is gebaseerd op de al bestaande Bbz (Besluit bijstandsverlening zelfstandigen), maar wordt sneller behandeld en verstrekt. De regeling heeft tijdelijk soepele voorwaarden vanwege de huidige coronacrisis. Zo hoeft bijvoorbeeld de inkomensondersteuning voor levensonderhoud later niet te worden terugbetaald.

Naast deze regeling is het tevens mogelijk om een lening voor bedrijfskapitaal aan te vragen. Deze regeling geldt tot 1 juni 2020. De gemeente waar de ondernemer woont voert deze uit. De regeling werkt terug tot 1 maart 2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *