vacatures van job planet didam

Alles over vakantiewerk

In dit artikel lees je alles over vakantiewerk, de soorten vakantiebaantjes en vacatures. Na het lezen van dit artikel weet je precies welk vakantiebaantje bij jou past en wat je deze zomer gaat verdienen. Ook krijg je gelijk de mogelijkheid om je aan te melden voor een vakantiebaantje.

Vakantiewerk in de zomer van 2022

De zomervakantie staat gelukkig weer voor de deur! Tijd om weer een lekker extra zakcentje te verdienen. Veel bedrijven kunnen jouw hulp goed gebruiken deze zomer. We kunnen goed voorstellen dat je nog wat vragen hebt. Wat wordt je salaris? Welke regels gelden er voor jouw leeftijd? Wij leggen het onderstaand allemaal voor je uit. Dan ben je na het lezen helemaal klaar om aan de slag te gaan.

Wat is vakantiewerk?

Met vakantiewerk bedoelen wij het volgende: scholieren en studenten die in vakanties tijdelijk aan het werk gaan. Hiervoor krijgen zij salaris. Werk je ook buiten de vakanties? Dan werk je niet als vakantiewerker.

Wat zijn de regels van een vakantiebaantje?

De meeste scholieren en studenten met een vakantiebaantje zijn minderjarig. Daarom gelden er een aantal regels. Zo ligt het aan jouw leeftijd welk werk je mag doen en wat je minimaal mag verdienen. Ben je jonger dan 12? Dan mag je helemaal niet werken. Ben je al ouder dan 18? Dan val je onder de regels voor volwassenen.
regels van vakantiewerk

Vanaf welke leeftijd mag je aan de slag?

Of je wel of niet vakantiewerk mag doen verschilt per leeftijdsgroep. Benieuwd waar jij allemaal aan de slag mag? Wij hebben het op een rijtje gezet:

Je mag als 13- of 14-jarige:

  • Helpen op een camping;
  • Vakkenvullen in de supermarkt;
  • Dieren voeren op bijvoorbeeld een kinderboerderij;
  • Groenten en fruit plukken (zonder bestrijdingsmiddelen).

Je mag als 15-jarige:

  • Een krantenwijk lopen;
  • Folders rondbrengen;
  • Kleine hulpwerkzaamheden in de horeca.

Je mag als 16- of 17-jarige:
Je mag bijna alles doen, zolang het werk maar niet gevaarlijk is of schadelijk voor jouw gezondheid. Werken met giftige stoffen, op grote hoogte of in een lawaaiige ruimte mag bijvoorbeeld niet.

Hoeveel uur mag ik werken?

Het verschilt per leeftijdsgroep hoeveel uur je mag werken. Check het in de onderstaande tabel.
13-14 jaar 15 jaar 16-17 jaar
Max. aantal uren per week 35 40 45(maximaal 160 per maand)
Max. aantal uren per dag 7 8 9
Max. aantal dagen achter elkaar 5 5 Minimaal 1,5 dag vrij per week
Je mag werken tussen: 07.00 en 19.00 07.00 en 21.00 07.00 en 23.00
Je hebt recht op pauze na: 4,5 uur werken (minimaal een half uur) 4,5 uur werken (minimaal een half uur) 4,5 uur werken (minimaal een half uur)
Moet je werken op zondag? Nee Enkel met toestemming van je ouders (maximaal 11x in 16 weken) Maximaal 39x per jaar
Je moet verplicht rusten: Minimaal 14 uur na jouw werkdag 12 uur na 2 werkdagen 12 uur na 2 werkdagen

Wat is mijn loon met vakantiewerk?

Vanaf je 15e heb je recht op het minimumloon. Het minimumloon is wettelijk vastgesteld. Je werkgever is verplicht om dit minimaal per uur aan je te betalen. Vaak geven zij dit loon ook aan vakantiekrachten van 13 of 14 jaar. Hoe ouder je wordt, hoe hoger het minimumloon. Check hier het minimumloon.

Hoeveel belasting moet ik betalen?

Iedereen die werkt in Nederland, moet belasting betalen. Jij dus ook. Je werkgever houdt per gewerkt uur een bedrag in. Dit bedrag gaat direct naar de belasting. Je hoeft er dus niets voor te doen. Gelukkig kun je ook een deel van dat geld terugkrijgen!

Weet je wat ook fijn is? Ook met je zomerbaantje heb je recht op vakantiegeld! Het vakantiegeld is 8% van je brutoloon (dit is het geld dat je verdient zonder dat daar belasting vanaf is gegaan). Het maakt daarvoor niet uit of je een vast, tijdelijk of 0 urencontract hebt. Het is dus een lekker extraatje boven op je loon.

Wil je aan de slag als vakantiewerker?

Laat dan via het onderstaande formulier jouw gegevens achter. Wij gaan je dan helpen bij het vinden van een vakantiebaantje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *